Jaké jsou jednotlivé pilíře AIPu, jsme se podívali v prvním článku. Teď si podrobněji rozebereme pilíř stravy. Pro mnoho z vás jeden z nejzásadnějších pilířů, kde se tvá komfortní zóna posune hodně daleko 😀 A proto jsem založila tento blog plný receptů, abych ti na této cestě pomohla.
Eliminace
V této fázi vyloučíme všechny problematické potraviny nevhodné v AIP, ale zaměříme se i na ostatní pilíře. Eliminační fáze by měla trvat od 30 do 90 dní. Eliminační fáze končí momentem, kdy u tebe dojde k výraznému zlepšení zdravotního stavu. A jaké potraviny se tedy v AIP nesmí? Rozdělme si je na ty, které bychom měli trvale vyřadit a na ty, které můžeme po eliminaci zkusit zařadit zpět.
Trvale vyřadit:
Po eliminaci možno zařadit:
Znovuzařazení
Na tuhle část fáze se ze začátku těší každý, ale nutno říct, že pak může být hodně matoucí. Budeš se učit naslouchat svému tělu a pozorovat symptomy. V eliminační fázi přece nemůžeme být věčně, že? Postupně se budeš učit komunikovat se svým tělem a podle toho přizpůsobovat svůj jídelníček. Něco se ti podaří zařadit a něco třeba ne. Ale to neznamená, že to třeba nepůjde za pár dní/měsíců.
Tato fáze bude potřebovat hodně tvé trpělivosti a nesmí se uspěchat, jinak bude celá eliminace ztracena. A jak to funguje?
Mohou nastat dvě možnosti:
A s čím začít? Toto je hodně individuální. Někomu shází vždy něco jiného a tak znám případy, že lidé často v znovuzařazování jedou podle svého pocitu, a to je správně. Nicméně Dr. Sarah Ballantyne rozdělila znovuzařazování do 4 bloků a to podle znalosti reakcí lidí a stravitelnosti daných potravin. Zatímco v prvním bloku doporučuje zavést žloutky, ghí nebo třeba zelené fazolky, tak ve 4. bloku bezlepkové obiloviny, lilkovitou zeleninu nebo pseudoobiloviny. Blíže si toto znovuzařazování rozebereme v dalším článku.
Udržení
Poslední fází by mělo být vlastní sestavení individuálního jídelníčku s ohledem na intoleranci k daným potravinám. Spoustu osob přejde např. na paleo stravu a vyhovuje jim to. Já jsem byla na nízkosacharidové stravě, kdy jsem občasně do stravy zařadila ovčí a kozí produkty a takto mi to vyhovovalo nejvíc. K lepku a mléčným výrobkům jsem se nevrátila. Každý to má jiné, ale je potřeba myslet na to, že by se člověk neměl vrátit ke starým zvyklostem a konzumaci nevýživného jídla.
To že momentálně netoleruješ nějakou z potravin neznamená, že tomu bude pořád. Zaměř se na ozdravení svého těla a zkus to zase za pár měsíců znovu. Možná zjistíš, že danou potravinu už toleruješ.