Vývar je základ a to i v autoimunitním paleo protokolu. Ze začátku diety jsem ho pila i několikrát denně a dělalo mi to velice dobře. V této léčebné stravě jej využívám na zacelení střeva a to díky kolagenu, který v sobě skrývá. Můžeš z něj dělat další polévky, nebo z něj udělat zcela nutričně „nabombenou“ čokoládu, ve které ho ani nepoznáš 😊
Dřív byla polévka základem jídelníčku v každé rodině. Dnes se od toho bohužel pomalu upouští. Postupů jak se dělá vývar najdeš mnoho. Vyzkoušej můj recept jako návod, jak si ho můžeš zhotovit. Vývar se dá udělat i v pomalém hrnci, který ti ušetří nějaký čas.
Já nejčastěji dělám masový vývar a to z hovězích a morkových kostí, ale vývar si můžeš udělat i zeleninový.
Ingredience:
Postup:
Rozehřej troubu na 220 stupňů. Maso a kosti nejprve opláchni pod tekoucí vodou a pak naskládej na plech vyložený pečícím papírem. Potři olejem a dej do trouby, kde nech vše zatáhnout. Kosti otoč a opakuj postup i z druhé strany. Poté přendej do velkého hrnce, zalij vodou a přidej koření/cibuli/česnek a zeleninu (viz tip). Jakmile se začne vývar vařit, seber lžící pěnu, sniž plamen a táhni vývar alespoň 8 hodin – ideálně přes noc. Před dokončením vývaru přidej zeleninu a nech jí změknout. Vývar přeceď přes jemné plátýnko, kosti ober. Servíruj.
Tip GABY: