Vývar je základ!

Vývar je základ a to i v autoimunitním paleo protokolu. Ze začátku diety jsem ho pila i několikrát denně a dělalo mi to velice dobře. V této léčebné stravě jej využívám na zacelení střeva a to díky kolagenu, který v sobě skrývá. Můžeš z něj dělat další polévky, nebo z něj udělat zcela nutričně „nabombenou“ čokoládu, ve které ho ani nepoznáš 😊


Dřív byla polévka základem jídelníčku v každé rodině. Dnes se od toho bohužel pomalu upouští. Postupů jak se dělá vývar najdeš mnoho. Vyzkoušej můj recept jako návod, jak si ho můžeš zhotovit. Vývar se dá udělat i v pomalém hrnci, který ti ušetří nějaký čas.

Já nejčastěji dělám masový vývar a to z hovězích a morkových kostí, ale vývar si můžeš udělat i zeleninový.

Ingredience:

  • 1-2kg mix. morkových a masitých hovězích kostí
  • Cca 0,5kg hovězího masa (využívám kližku, pupek, hrudí)
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • 1 lžička jablečného octu
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1 celá skořice
  • 4 hřebíčky
  • 4 litry vody

 

Postup:

Rozehřej troubu na 220 stupňů. Maso a kosti nejprve opláchni pod tekoucí vodou a pak naskládej na plech vyložený pečícím papírem. Potři olejem a dej do trouby, kde nech vše zatáhnout. Kosti otoč a opakuj postup i z druhé strany. Poté přendej do velkého hrnce, zalij vodou a přidej koření/cibuli/česnek a zeleninu (viz tip). Jakmile se začne vývar vařit, seber lžící pěnu, sniž plamen a táhni vývar alespoň 8 hodin – ideálně přes noc. Před dokončením vývaru přidej zeleninu a nech jí změknout. Vývar přeceď přes jemné plátýnko, kosti ober. Servíruj.

Tip GABY:

  • Na vyvaření používám nejčastěji odřezky ze zeleniny (ideálně z farmy). Například když ostrouhám mrkev atd. Ty mám připravené v mrazáku v pytlíku kam neustále přidávám a pak jednou za čas použiju na vývar
  • Část vývaru dám do lednice a část vždy zamrazím. Dávám do tvořítek na led nebo muffiny
  • Vývar následně v AIP podání servíruju s mrkvovými, okurkovými nebo cuketovými nudlemi, červenou cibulí nebo jarní cibulkou, hromadou bylinek. Vařenou zeleninou a masem
  • Jestli si dáváš do vývaru červenou cibuli stejně jako já doporučuji ti jí nakrájet na co nejtenčí plátky a na 30 minut před konzumací namočit do studené vody - cibule tak  trošku ztratí svůj říz  a nebude problém s jejím strávením 

 

 

 

Zdraví a výživa je mou vášní už mnoho let, ale až vlastní zkušenost s dvěmi autoimunitními onemocněními mě přivedla na cestu autoimunitního paleo protokolu, který mě dostal do remise. Společně semnou se ponoříte do světa skvělých vůní a jedinečných chutí na své ozdravné cestě. Ukazuji, že i s jistým omezením si můžete vytvořit lákavá jídla, která vás nasytí a uspokojí všechny vaše chuťové buňky. Více si o mém příběhu můžete přečíst tady

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů