Velikonoční nádivka AIP

V sobotu na Velikonoce tzv. Bílou sobotu se lidé po pátečním půstu pořádně najedli. Po celý den se podávala totiž velikonoční nádivka. Té se také říká třeba hlavička, velikonoční buchta, velikonoční snítek nebo sekanice. Jako dezert se podával krásně vonící mazanec (ten jsem prozatím AIP nevymyslela) 😆 .

Udělat AIP nádivku s pečivem nejde, ale nahradila jsem ho batáty a víš co? Chutná fakt dost podobně. A tak i já si na Velikonoce pochutnám na své oblíbené nádivce 🙂


Množství: 6 porcí
Čas: 45 minut

Ingredience:

  • 2 batáty
  • 2 strouhané mrkve
  • 1 menší kousek strouhaného celeru (stejné množství jako mrkve)
  • bylinky – hodně bylinek (já to kombinovala – medvědí česnek, pažitka, listy pampelišky, petrželka)
  • 3 PL cassava mouky
  • sůl, majoránka, muškátový květ
  • 1 kus plantainu
  • trocha hovězího vývaru
  • 250g domácího uzeného masa

Postup:

Batáty a uzené maso jsem nakrájela na stejně velké kostky (tak velké jako by jsi krájel pečivo na klasickou nádivku). Mrkev a celer jsem nahrubo nastrouhala. Bylinky pokrájela a všechno smíchala v jednu směs. Tu jsem poprášila moukou a opětovně promíchala. Směs osolila a přidala koření. Následně jsem v mixéru rozmixovala plantain s vývarem na kaši a přidala do směsi. Směs by měla vypadat podobně jako na klasickou nádivku. Nalila jsem jí do formy vyloženou pečícím papírem a pekla na 180 stupňů cca 45 minut.

TIP Gaby:

  • V receptu jsem na spojení směsi použila rozmixovaný plantain s vývarem, ale stejně dobře bude fungovat i želatinové vejce. Návod na želatinové vejce najdeš u mě v ebooku. Nebo by směs mohla fungovat i s větším množstvím cassavy, ale to nemám odzkoušené. 
  • Neboj se experimentovat s bylinkama, co zrovna najdeš na jarní zahrádce. 
  • Do nádivky se původně dávaly 3 druhy masa a to uzené, vepřové a hovězí.

Na postupu jsem se částečně inspirovala u Lucky na jejím webu knakousnuti.cz.

Zdraví a výživa je mou vášní už mnoho let, ale až vlastní zkušenost s dvěmi autoimunitními onemocněními mě přivedla na cestu autoimunitního paleo protokolu, který mě dostal do remise. Společně semnou se ponoříte do světa skvělých vůní a jedinečných chutí na své ozdravné cestě. Ukazuji, že i s jistým omezením si můžete vytvořit lákavá jídla, která vás nasytí a uspokojí všechny vaše chuťové buňky. Více si o mém příběhu můžete přečíst tady

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů