Velikonoční beránek AIP

Boží hod velikonoční letos připadá na 17.dubna 2022. V minulosti se nesl v duchu velkých oslav. Lidé jedli celý den, chodili ve svátečním oblečení nebo nosili mazanec či beránka do kostela a nechali si ho posvětit. Velikonoce bez beránka si neumím představit a tak jsem ho ukuchtila v AIP verzi. No do Velikonoc nevydržel, ale užila jsem si ho i tak.

V původním receptu, kdy jsem se inspirovala v zahraničí, bylo skoro dvojnásobné množství kokosového cukru. Beránek byl sice výborný, ale cukru tam bylo opravdu mnoho. Tak jsem trošku zaexperimentovala a upravila množství mouk a cukru. Pokud by vám těsto nepřišlo sladké, klidně si cukr přidejte. Na AIP pečení je skvělé, že se nikdy nebojím těsto ochutnat 🙂

Množství: 1 beránek
Čas: 1 hodina 15 minut

Ingredience:

Postup:

Předehřej si troubu na 180 stupňů. Vymaž si formu na beránka olejem a vysyp kokosovou moukou. Nejdříve smíchej suché ingredience a poté do nich přidej tekuté ingredience. Těsto není příliš tekuté. Prakticky jsem ho musela do formy namačkat. Můžeš zkusit případně přidat ještě trošku mléka (každý druh mouky saje jinak a bohužel i každá značka mouky saje jinak).

Peč v předehřáté troubě cca 45 minut nebo do zhnědnutí a kontroly těsta špejlí. Po vyndání nech nejdříve pořádně vychladnout a pak opatrně vyndej. Doporučuji před podáváním nechat vychladnout úplně. Když je těsto ještě teplé, tak je více žvýkací. Můžeš pocukrovat kokosovou moukou.

TIP Gaby:

  • Tohle těsto půjde i do bábovkové formy. Přidej strouhanou mrkev  (a trochu mléka navíc) a máš skvělou bábovku na nedělní pohodu. 
Zdraví a výživa je mou vášní už mnoho let, ale až vlastní zkušenost s dvěmi autoimunitními onemocněními mě přivedla na cestu autoimunitního paleo protokolu, který mě dostal do remise. Společně semnou se ponoříte do světa skvělých vůní a jedinečných chutí na své ozdravné cestě. Ukazuji, že i s jistým omezením si můžete vytvořit lákavá jídla, která vás nasytí a uspokojí všechny vaše chuťové buňky. Více si o mém příběhu můžete přečíst tady

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů