Tzatziky AIP

Tzatziky jsou původem z Řecka, ale myslím, že dnes už je široce využíváme i v České republice. Počeštěně jim říkáme “caciky”. Já osobně jsem je vždy dělala ke grilovanému masu a byla to dobrota.

V originálním receptu se dává kopr, který já tedy vůbec nemusím. Tak se nebojte ho použít, i když v ingrediencích není.

V receptu používám zakysanou smetanu z kokosového mléka z Lídlu – pozor, tato není vhodná v první eliminační fázi, kvůli obsahu škrobu a bobí bílkovině. Snadno jí nahradíte vhodným kokosovým jogurtem.

Množství: 3-4 porce
Čas: 10 minut

Ingredience:

  • 1 balení zakysané kokosové smetany Lídl
  • 1/2 okurky – hadovky
  • 1 stroužek českého česneku
  • špetka soli
  • máta
  • olivový olej (nemusí být)

Postup:

Okurku si očistěte a najemno nastrouhejte. Trošku osolte a nechte “vypotit”. Mezi tím si prolisujte stroužek česneku a vmíchejte do zakysanky. Poté co se okurka vypotí, vymačkejte ještě přebytečnou tekutinu a vmíchejte okurku do směsi. Nakrájejte mátu najemno a přidejte ke směsi. Následně dochuťte solí a olivový olejem.

 

TIP Gaby:

  • Výborně se hodí ke grilovanému / pečenému masu
  • Můžeš využít jako dip k Tostones - recept na něj najdeš u mě v eBooku zdarma 
  • V létě si do tzatziků můžeš hodit prakticky jakékoliv bylinky ze zahrádky a pokaždé bude chutnat jinak 🙂 
Zdraví a výživa je mou vášní už mnoho let, ale až vlastní zkušenost s dvěmi autoimunitními onemocněními mě přivedla na cestu autoimunitního paleo protokolu, který mě dostal do remise. Společně semnou se ponoříte do světa skvělých vůní a jedinečných chutí na své ozdravné cestě. Ukazuji, že i s jistým omezením si můžete vytvořit lákavá jídla, která vás nasytí a uspokojí všechny vaše chuťové buňky. Více si o mém příběhu můžete přečíst tady

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů