Tzatziky jsou původem z Řecka, ale myslím, že dnes už je široce využíváme i v České republice. Počeštěně jim říkáme “caciky”. Já osobně jsem je vždy dělala ke grilovanému masu a byla to dobrota.
V originálním receptu se dává kopr, který já tedy vůbec nemusím. Tak se nebojte ho použít, i když v ingrediencích není.
V receptu používám zakysanou smetanu z kokosového mléka z Lídlu – pozor, tato není vhodná v první eliminační fázi, kvůli obsahu škrobu a bobí bílkovině. Snadno jí nahradíte vhodným kokosovým jogurtem.
Množství: 3-4 porce
Čas: 10 minut
Ingredience:
Postup:
Okurku si očistěte a najemno nastrouhejte. Trošku osolte a nechte “vypotit”. Mezi tím si prolisujte stroužek česneku a vmíchejte do zakysanky. Poté co se okurka vypotí, vymačkejte ještě přebytečnou tekutinu a vmíchejte okurku do směsi. Nakrájejte mátu najemno a přidejte ke směsi. Následně dochuťte solí a olivový olejem.
TIP Gaby: