Na Velký pátek se obvykle držel půst. Nic se nejedlo od čtvrteční snídaně do sobotní snídaně. Kdo věděl, že to nevydrží, tak jedl rybu. Samozřejmě pokud si jí mohl dovolit a nebo jídlo „co dům dal“ – příkladem ti můžou být například brambory nebo hustá polévka z kořenové zeleniny.
Já jsem v obchodě narazila na filety štiky a jelikož jsem ji nikdy neměla, tak byl výběr jasný. Rybu jsem oblékla do zeleného kabátku, aby dobře chutnala, a jako přílohu jsem jí přidala batátové hranolky (batáty miluju!). Chuť už jen dozdobila zlatá omáčka, na jejíž recept se můžeš taky brzo těšit.
Množství: 2 porce
Čas: 45 minut
Ingredience:
Batátové hranolky
Postup:
Nejprve si nalož rybu. V mixéru rozmixuj medvědí česnek se zázvorem, solí a citronovou šťávou na pastu. Do pasty nalož rybu a nech marinovat cca 1 hodinu v lednici. Pak si oškrábej batáty a nakrájej na hranolky. Pokapej olejem a posyp oblíbeným kořením. Rozlož rovnoměrně na plech na pečící papír a peč v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut. Rybu jsem opekla z obou stran na tuku v pánvi cca 5 minut, ale klidně jí můžeš udělat v troubě společně s hranolkami. Přidej oblíbenou zeleninu a servíruj. Dobrou chuť.