Štika v medvědím česneku s batátovými hranolkami

Na Velký pátek se obvykle držel půst. Nic se nejedlo od čtvrteční snídaně do sobotní snídaně. Kdo věděl, že to nevydrží, tak jedl rybu. Samozřejmě pokud si jí mohl dovolit a nebo jídlo „co dům dal“ –  příkladem ti můžou být například brambory nebo hustá polévka z kořenové zeleniny.

Já jsem v obchodě narazila na filety štiky a jelikož jsem ji nikdy neměla, tak byl výběr jasný. Rybu jsem oblékla do zeleného kabátku, aby dobře chutnala, a jako přílohu jsem jí přidala batátové hranolky (batáty miluju!). Chuť už jen dozdobila zlatá omáčka, na jejíž recept se můžeš taky brzo těšit.

 

Množství: 2 porce
Čas: 45 minut

Ingredience:

  • 2 filety štiky (kupovala jsem v Lidlu)
  • medvědí česnek z lesa
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1/2 ČL soli
  • šťáva z 1 citronu nebo citronová šťáva

Batátové hranolky

  • 2 batáty (podle velikosti)
  • sůl
  • italské bylinky
  • olivový olej

Postup:

Nejprve si nalož rybu. V mixéru rozmixuj medvědí česnek se zázvorem, solí a citronovou šťávou na pastu. Do pasty nalož rybu a nech marinovat cca 1 hodinu v lednici. Pak si oškrábej batáty a nakrájej na hranolky. Pokapej olejem a posyp oblíbeným kořením. Rozlož rovnoměrně na plech na pečící papír a peč v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut. Rybu jsem opekla z obou stran na tuku v pánvi cca 5 minut, ale klidně jí můžeš udělat v troubě společně s hranolkami. Přidej oblíbenou zeleninu a servíruj. Dobrou chuť.

Zdraví a výživa je mou vášní už mnoho let, ale až vlastní zkušenost s dvěmi autoimunitními onemocněními mě přivedla na cestu autoimunitního paleo protokolu, který mě dostal do remise. Společně semnou se ponoříte do světa skvělých vůní a jedinečných chutí na své ozdravné cestě. Ukazuji, že i s jistým omezením si můžete vytvořit lákavá jídla, která vás nasytí a uspokojí všechny vaše chuťové buňky. Více si o mém příběhu můžete přečíst tady

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů