Špenátová polévka

Tento recept na polévku mám od Yummy paleo. Zveřejnila ho zrovna v době, kdy mi narostl krásně čerstvý špenát na zahrádce, a tak jsem se do ní pustila. A protože jsem snědla hned dva talíře a pak jsem jí uvařila ještě pětkrát, říkala jsem si, že stojí za zveřejnění i u mě na webu. Je totiž luxusní. Opět jsem recept trošku poupravila, aby vyhovoval AIP.

 

Množství: 4 porce

Čas: 20 minut

Ingredience:

  • 3 velké PL sádla
  • 1 litr vývaru (kuřecí, hovězí, vepřový)
  • 2 cibule
  • 1/4 ČL muškátového květu
  • 500g čerstvého špenátu (můžete použít i mražený kvalitní)
  • 1/2 šálku kokosového mléka – je z původního receptu, ale já dělala polévku bez
  • sůl
  • na ozdobu: kokosová smetana, slanina (lídl), avokádový olej

 

Postup:

V hlubokém hrnci rozpal sádlo na kterém osmaž pokrájenou cibulku do zlatova. Postupně přidávej špenát, počkej vždy na zavadnutí a přidej další. Já špenát pouze opláchla a usušila. Nijak jsem ho nekrájela a šlo to i tak. Po zavadnutí zalij směs vývarem (případně kokosovým mlékem), přidej muškátový květ a přiveď k varu. Vař na mírném plamenu cca 8 minut. Polévku poté přendej do mixéru, rozmixuj do hladka a dochuť solí a bylinkami.

Na ozdobu polévky použij kokosovou smetanu, olivový olej a opečenou slaninu.

TIP Gaby:

  • Polévku můžeš podávat jako svačinu nebo třeba jako velké hlavní jídlo. Stačí si do ní hodit zbylé kousky masa od oběda, lososa nebo já jsem jí podávala s pečenými kuřecími srdíčky. 
  • Neboj se do polévky přidat oblíbené bylinky nebo si jí udělat pikantnější s česnekem či zázvorem. 

 

Zdraví a výživa je mou vášní už mnoho let, ale až vlastní zkušenost s dvěmi autoimunitními onemocněními mě přivedla na cestu autoimunitního paleo protokolu, který mě dostal do remise. Společně semnou se ponoříte do světa skvělých vůní a jedinečných chutí na své ozdravné cestě. Ukazuji, že i s jistým omezením si můžete vytvořit lákavá jídla, která vás nasytí a uspokojí všechny vaše chuťové buňky. Více si o mém příběhu můžete přečíst tady

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů