Pastýřský koláč AIP

Pastýřský koláč patří mezi ty recepty z jednoho „hrnce“, kdy uděláš jedno jídlo a máš z toho několik porcí, což zbožňuji. Šetří to čas a ten můžeš věnovat něčemu jinému.

Množství: 4 porce

Čas: 60 minut

Ingredience:

  • 500g mletého hovězího – od farmáře nebo v BIO kvalitě
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 větší nebo 4 menší mrkve
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 PL sádla
  • sůl
  • 3 větší batáty
  • jarní cibulka
  • kokosové mléko (do batátové kaše – lze nahradit vývarem)

 

Postup:

Předehřej si troubu na 180 stupňů. Oškrábej batáty, pokrájej na kostičky a dej vařit na sporák do vody nebo v páře (tak to dělám já). Vař do změknutí cca 10 minut. Mezitím si nakrájej cibulku najemno, mrkve a celer na malé kousky. Rozehřej sádlo na pánvi a opeč cibuli, mrkev a celer cca 5 minut. Poté přidej mleté maso a opékej ještě tak 10 minut. Do směsi přidej rozmačkaný česnek a případně oblíbené bylinky. Poté směs přendej do zapékací misky. Na masovou směs navrstvi batátovou kaši. Tu udělej poté, co se batáty uvařily, rozmixováním do pyré –  se solí, jarní cibulkou a mlékem či vývarem. Povrch ozdob vidličkou. Dej do trouby a peč ještě cca 30 minut. Dobrou chuť.

TIP Gaby:

  • Neboj se experimentovat a pokaždé použij jinou bylinku
  • Koláč bude dobře fungovat, i když batáty vyměníš za květákové pyré nebo pyré třeba z celeru. Ale já ty batáty prostě miluju!
  • Je to skvělá příležitost, jak si udělat více porcí z jednoho vaření. 
  • Pozor, toto jídlo se dá i skvěle zamrazit!

 

Zdraví a výživa je mou vášní už mnoho let, ale až vlastní zkušenost s dvěmi autoimunitními onemocněními mě přivedla na cestu autoimunitního paleo protokolu, který mě dostal do remise. Společně semnou se ponoříte do světa skvělých vůní a jedinečných chutí na své ozdravné cestě. Ukazuji, že i s jistým omezením si můžete vytvořit lákavá jídla, která vás nasytí a uspokojí všechny vaše chuťové buňky. Více si o mém příběhu můžete přečíst tady

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů