Mrkvovo-zázvorová polévka

Ještě než se jaro přihlásí v plné síle, pojďme využít posledních pár mrazivých dní a udělat si pořádnou výživnou polévku. Spojení mrkve a zázvoru si jistě zamiluješ stejně jako já. A ta barvička 🙂

Tato polévka se dá jíst i za studena, případně jí využít jako obdobu pyré a přihodit zbytky masa od oběda. Vznikne z toho chutná večeře. Já miluju dělat polévky. Jsou hotové za chvilku a mám tak připraveno několik porcí dopředu. A věděl jsi, že se dají i zamrazit a máš je k dispozici prakticky kdykoliv?

Množství: 3-4 porce

Čas: 40 minut

Ingredience:

  • asi 1,5 litru kuřecího vývaru (může být i jiný)
  • 1/4 cibule, nakrájená
  • 500g mrkve, nakrájená
  • kousek čerstvého zázvoru (na jeden palec)
  • kousek čerstvé kurkumy (používám 2x tolik než zázvoru)
  • sůl podle chuti
  • na ozdobu: polníček, oliv.olej

 

Postup: 

Do hrnce nalij vývar a přidej kousky cibule a mrkve. Přiveď k varu a vař cca 20 minut. Následně přidej očištěný zázvor a kurkumu a vař do změknutí mrkve – asi 15 minut. Poté směs rozmixuj ponorným mixérem. Dej pozor ať se nespálíš. Dobrou chuť.

TIP Gaby:

  • Pokud neseženeš čerstvou kurkumu přidej 2 ČL mlété kurkumy
  • Variací na krémovější polévku stačí na konci přidat cca 120ml kokosového krému z plechovky
  • Tento recept bude velice dobře fungovat, ale i chutnat když vyměníš mrkev za máslovou dýni nebo dýni Hokaido
  • Polévku můžeš podívat také se lžičkou kokosové smetany nebo opražené slaniny
  • Kurkuma: antioxidant, který podporuje trávení, zlepšuje funkci jater, bojuje proti zánětu, chrání slinivku břišní a váže na sebe kovy, které odvádí z těla ven 🙂 

TIP Gaby:

  • Pokud neseženeš čerstvou kurkumu přidej 2 ČL mlété kurkumy
  • Variací na krémovější polévku stačí na konci přidat cca 120ml kokosového krému z plechovky
  • Tento recept bude velice dobře fungovat, ale i chutnat když vyměníš mrkev za máslovou dýni nebo dýni Hokaido
  • Polévku můžeš podívat také se lžičkou kokosové smetany nebo opražené slaniny
  • Kurkuma: antioxidant, který podporuje trávení, zlepšuje funkci jater, bojuje proti zánětu, chrání slinivku břišní a váže na sebe kovy, které odvádí z těla ven 🙂 

Inspirace: The Paleo Apporoach Cookbook

Zdraví a výživa je mou vášní už mnoho let, ale až vlastní zkušenost s dvěmi autoimunitními onemocněními mě přivedla na cestu autoimunitního paleo protokolu, který mě dostal do remise. Společně semnou se ponoříte do světa skvělých vůní a jedinečných chutí na své ozdravné cestě. Ukazuji, že i s jistým omezením si můžete vytvořit lákavá jídla, která vás nasytí a uspokojí všechny vaše chuťové buňky. Více si o mém příběhu můžete přečíst tady

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů