Kuře na placato

Říkala jsem si, že tenhle neskutečně skvělý postup na celé kuře s tebou prostě musím sdílet. Mám ho z kuchařky od Yummy paleo a trošku jsem ho poupravila, aby bylo kompatibilní s AIP. Je luxusní a když si ho podle tohoto návodu uděláš, zajistíš si několik porcí na víc dní. A o tom AIP je – nechceš přeci být v kuchyni pořád 🙂

U kuřecího pokud možno dbej na kvalitu. Jestli můžeš koupit kuře od farmáře nebo třeba ze scuku, tak je to vždycky lepší. A když ho koupíš třeba v Lidlu, tak se zbytečně nestrachuj. Udělá skoro stejnou službu, když to bude jen občas a jinak budeš preferovat kvalitu. Ostatně i já se musím přiznat, že miluju nakupování v Lidlu. Mají skvělou zeleninu, se kterou jsem moc spokojená. Kolem května začínám jednou za týden/14 dní jezdit na farmu pro čerstvou zeleninu a to je větší bomba, ale přes zimu je Lidl prostě super.

Recept od Yummy paleo jsem vybrala a poupravila z toho důvodu, že je prostě famózní! Ježiš, kolikrát jsem kuře dělala, přesušila a nechutnalo to jako tohle. Tento recept posouvá chuť kuřete na úplně jinou úroveň.

Množství: 1 ideálně farmářské kuře (4-5 porce?)

Čas: 2 hodiny i s pečením

Ingredience:

  • 1 kus farmářského kuřete
  • 1 ČL sušeného česneku (možno vyměnit za čerstvý)
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 1 ČL skořice
  • 1 ČL kurkumy
  • 1/2 ČL muškátového květu

Citronové „máslo“:

 

Příloha (podle své preference):

  • batáty
  • mrkev
  • cibule
  • česnek
  • zelené bylinky – pažitka, cibulka, libeček atd.

 

Postup:

Předehřej troubu na 180 stupňů. Kuře opláchni a osuš papírovou utěrkou. Poté jej otoč stranou s prsy dolů a podél páteře kuře ostrým nožem rozřízni. Rukama kuře rozviň na placato a polož na pečící papír v plechu. V misce smíchej česnek, oregano, skořici, kurkumu a muškátový květ. Potři kuře touto směsí s dej péct na 1 hodinu.

Mezitím v jiné misce rozehřej kokosový olej se šťávou z jednoho citronu a jeho kůrou. Připrav si zeleninu – batáty, mrkev, cibuli a  nakrájej na stejně velké kousky.

Po 1 hodině kuře vyndej z trouby, potři ho připraveným citronovým dipem a oblož ho připravenou zeleninou, kterou můžeš taky potřít citronovým přelivem. Peč 15 minut. Vyndej plech, zeleninu promíchej, kuře potři výpekem a zvyš teplotu na 200 stupňů a peč dalších 30 minut. Hlídej aby nebyla zelenina spálená.

Poté je kuře připraveno k servírování společně s pečenou zeleninou. Vše polij luxusním výpekem.

 

TIP Gaby:

  • Kuře nemusí být jen na citronech, ale lehce ho uděláš na pomerančích, mangu atd. Využij co máš doma. 
  • Bylinky jsou zcela na tobě - rozmarýn, jarní cibulka apod. 
  • Pečená zelenina se také odvíjí podle toho co mám vždy doma - batáty, petržel, celer, mrkev, řepa - inspiraci se meze nekladou. 
  • Ke kuřeti si můžeš zhotovit třeba avokádovou majonézu nebo quacamole.
  • Já osobně si dávám ke kuřeti s pečenou zeleninou ještě tu čerstvou.

 

 

 

Zdraví a výživa je mou vášní už mnoho let, ale až vlastní zkušenost s dvěmi autoimunitními onemocněními mě přivedla na cestu autoimunitního paleo protokolu, který mě dostal do remise. Společně semnou se ponoříte do světa skvělých vůní a jedinečných chutí na své ozdravné cestě. Ukazuji, že i s jistým omezením si můžete vytvořit lákavá jídla, která vás nasytí a uspokojí všechny vaše chuťové buňky. Více si o mém příběhu můžete přečíst tady

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů