Říkala jsem si, že tenhle neskutečně skvělý postup na celé kuře s tebou prostě musím sdílet. Mám ho z kuchařky od Yummy paleo a trošku jsem ho poupravila, aby bylo kompatibilní s AIP. Je luxusní a když si ho podle tohoto návodu uděláš, zajistíš si několik porcí na víc dní. A o tom AIP je – nechceš přeci být v kuchyni pořád 🙂
U kuřecího pokud možno dbej na kvalitu. Jestli můžeš koupit kuře od farmáře nebo třeba ze scuku, tak je to vždycky lepší. A když ho koupíš třeba v Lidlu, tak se zbytečně nestrachuj. Udělá skoro stejnou službu, když to bude jen občas a jinak budeš preferovat kvalitu. Ostatně i já se musím přiznat, že miluju nakupování v Lidlu. Mají skvělou zeleninu, se kterou jsem moc spokojená. Kolem května začínám jednou za týden/14 dní jezdit na farmu pro čerstvou zeleninu a to je větší bomba, ale přes zimu je Lidl prostě super.
Recept od Yummy paleo jsem vybrala a poupravila z toho důvodu, že je prostě famózní! Ježiš, kolikrát jsem kuře dělala, přesušila a nechutnalo to jako tohle. Tento recept posouvá chuť kuřete na úplně jinou úroveň.
Množství: 1 ideálně farmářské kuře (4-5 porce?)
Čas: 2 hodiny i s pečením
Ingredience:
Citronové „máslo“:
Příloha (podle své preference):
Postup:
Předehřej troubu na 180 stupňů. Kuře opláchni a osuš papírovou utěrkou. Poté jej otoč stranou s prsy dolů a podél páteře kuře ostrým nožem rozřízni. Rukama kuře rozviň na placato a polož na pečící papír v plechu. V misce smíchej česnek, oregano, skořici, kurkumu a muškátový květ. Potři kuře touto směsí s dej péct na 1 hodinu.
Mezitím v jiné misce rozehřej kokosový olej se šťávou z jednoho citronu a jeho kůrou. Připrav si zeleninu – batáty, mrkev, cibuli a nakrájej na stejně velké kousky.
Po 1 hodině kuře vyndej z trouby, potři ho připraveným citronovým dipem a oblož ho připravenou zeleninou, kterou můžeš taky potřít citronovým přelivem. Peč 15 minut. Vyndej plech, zeleninu promíchej, kuře potři výpekem a zvyš teplotu na 200 stupňů a peč dalších 30 minut. Hlídej aby nebyla zelenina spálená.
Poté je kuře připraveno k servírování společně s pečenou zeleninou. Vše polij luxusním výpekem.
TIP Gaby: