Brownies pochází původem ze Spojených států, nicméně velice brzy se rozšířilo i do ostatním zemích a tuto lahůdku z mouky a kakaa zná už téměř každý. V podání AIP protokolu lze brownies udělat několika způsoby. V tomto příspěvku se podíváme na jeden z nich.
Jednou za čas mám na AIP stravě chuť na čokoládu, i když nejsem moc na sladké. V tu chvíli mě zachrání horké kakao nebo tento dezert. V podání AIP verze je s karobem, který je velice podobný kakau a chutná sladce, což mé chuťové buňky hezky uspokojí. V receptu jsem taktéž použila kolagen, aby sladký dezert dodal tělu i potřebné živiny.
Kolagen používej vždy kvalitní. Právě jím často v receptech nahrazuji proteinový prášek. Je bez chuti, zápachu a dodá tělu tak potřebné živiny. Působí na naši pleť, které dodává pružnost a svěžest. Také zvyšuje kvalitu vlasů a nehtů, což jsem potřebovala a používala především po porodu. Především zaceluje propustné střevo a o to v AIPu jde!
Mouka ze zelených banánů, kterou v toto receptu používám, lze snadno sehnat i u nás v ČR. Ráda ji využívám, protože čerstvý plantain nemám vždy k dispozici. Nemá žádnou výraznou chuť a tak se hodí pro sladké i slané pečení.
Množství: 4-6 porcí
Čas: 45 minut
Ingredience:
Suché ingredience:
Mokré ingredience:
Krém:
Postup:
Nejprve smícháme suché ingredience a v druhé misce mokré ingredience, které doporučuji rozmixovat v mixéru, aby avokádo nezůstalo na kousky. Následně všechny ingredience spojíme dohromady v těsto. To vylijeme do formy – já použila skleněnou misku z IKEA vyloženou pečícím papírem. Poté pečeme na 180 stupňů cca 30 minut. Po dopečení vyndáme z formy a necháme zcela vychladnout. Mezitím si připravíme krém, kdy všechny zmíněné ingredience vložíme do vysokorychlostního mixéru a umixujeme do hladka. Vychladlé brownies nakrájíme na dílky a potřeme krémem.
TIP Gaby:
Inspirace: https://lichenpaleolovingaip.com/