Kolagenové brownies

Brownies pochází původem ze Spojených států, nicméně velice brzy se rozšířilo i do ostatním zemích a tuto lahůdku z mouky a kakaa zná už téměř každý. V podání AIP protokolu lze brownies udělat několika způsoby. V tomto příspěvku se podíváme na jeden z nich.

 

Jednou za čas mám na AIP stravě chuť na čokoládu, i když nejsem moc na sladké. V tu chvíli mě zachrání horké kakao nebo tento dezert. V podání AIP verze je s karobem, který je velice podobný kakau a chutná sladce, což mé chuťové buňky hezky uspokojí. V receptu jsem taktéž použila kolagen, aby sladký dezert dodal tělu i potřebné živiny.

Kolagen používej vždy kvalitní. Právě jím často v receptech nahrazuji proteinový prášek. Je bez chuti, zápachu a dodá tělu tak potřebné živiny. Působí na naši pleť, které dodává pružnost a svěžest. Také zvyšuje kvalitu vlasů a nehtů, což jsem potřebovala a používala především po porodu. Především zaceluje propustné střevo a o to v AIPu jde!

Mouka ze zelených banánů, kterou v toto receptu používám, lze snadno sehnat i u nás v ČR. Ráda ji využívám, protože čerstvý plantain nemám vždy k dispozici. Nemá žádnou výraznou chuť a tak se hodí pro sladké i slané pečení.


Množství:
4-6 porcí
Čas: 45 minut

Ingredience:

Suché ingredience:

  • 45 g mouky ze zelených banánů
  • 45 g karobu
  • 2 PL kolagenu
  • špetka soli
  • 1 ČL jedlé sody

Mokré ingredience:

  • 1,5 dobře zralého avokáda
  • 1/3 šálku jablečného pyré (nebo dýňového pyré) – vždy neslazeného
  • 3 PL sladidla (použila jsem datlový sirup)
  • 1 ČL vanilky (bez alkoholu)

Krém:

Postup:

Nejprve smícháme suché ingredience a v druhé misce mokré ingredience, které doporučuji rozmixovat v mixéru, aby avokádo nezůstalo na kousky. Následně všechny ingredience spojíme dohromady v těsto. To vylijeme do formy – já použila skleněnou misku z IKEA vyloženou pečícím papírem. Poté pečeme na 180 stupňů cca 30 minut. Po dopečení vyndáme z formy a necháme zcela vychladnout. Mezitím si připravíme krém, kdy všechny zmíněné ingredience vložíme do vysokorychlostního mixéru a umixujeme do hladka. Vychladlé brownies nakrájíme na dílky a potřeme krémem.

 

 

TIP Gaby: 

  • Pokud nemáte mouku ze zelených banánů, tak by mohla dobře fungovat kokosová nebo cassava mouka. Zatím jsem to nevyzkoušela, tak mi kdyžtak Vaše zkušenosti dejte vědět dolů do komentářů.
  • Jestli je avokádo zralé poznáte podle pohmatu - mělo by být měkké. Dalším indikátorem je odloupnutí stopky. Pokud nejde snadno odloupnout, tak je avokádo nedozrálé. Když je avokádo pod stopkou krásně zelenožluté, tak máte tak akorát vyzrálý kus. Pokud je dužina pod stopkou hnědá, je to známka přezrálosti. V obchodě si vybírejte avokádo takové, které má ještě stopku. Ta prodlužuje jeho trvanlivost. 

 

Inspirace: https://lichenpaleolovingaip.com/

Zdraví a výživa je mou vášní už mnoho let, ale až vlastní zkušenost s dvěmi autoimunitními onemocněními mě přivedla na cestu autoimunitního paleo protokolu, který mě dostal do remise. Společně semnou se ponoříte do světa skvělých vůní a jedinečných chutí na své ozdravné cestě. Ukazuji, že i s jistým omezením si můžete vytvořit lákavá jídla, která vás nasytí a uspokojí všechny vaše chuťové buňky. Více si o mém příběhu můžete přečíst tady

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů