Jednoduchý česnekový AIP chléb

Pečivo je na AIP stravování velké téma. Kdo zkusil nějaký recept s povolenými ingrediencemi na AIP ví, že nikdy nedosáhne tradičně nadýchaného chleba tak, jako kdyby byl z pšeničné mouky. Je ale nutné zmínit, že na AIP stravování se ti kompletně změní chutě a touha po nezdravém jídle.

Přeci jen se nějaký ten plátek na svačinu či ke grilovanému masu může hodit. A proto přicházím s tímto receptem. Je na tzv. plochý chléb, který můžeš jíst čerstvý, uložit ho do lednice a pak opéct v topinkovači nebo ho zamrazit a mít k dispozici třeba při grilovačce. A pro mě to znamená, že si konečně můžu dát ten avokádový chlebík… bez vajíčka samozřejmě 😀

Plantain

Je to takový větší zelený banán. Jeho dužnina má vysoký obsah škrobu, a tak je vhodný i k tepelné úpravě. V AIPu se využívá jak na sladké pečení (například jako náhrada vajec), tak na slané – můžeš z něj udělat chipsy či tostones (recept na ně najdeš v ebooku zdarma).

V ČR se dnes dá sehnat i plantainová mouka, která má skvělé vlastnosti. Muffiny z ní chutnají i vypadají jako běžné lepkové. Já plantainy kupuji na rohlik.cz, ale mají je i v Delmartu.

Když plantain koupíš, tak většinou vypadá jako zelený nezralý banán. Takto se plantain moc konzumovat nedá a musí se tepelně upravit. Tím se jeho trpká chuť přemění na jemně sladkou. Dokonale zralý plantain poznáš tak, že je jeho slupka úplně černá. Ten se může konzumovat i bez tepelné úpravy.

 

Množství: kruhová koláčová forma

Čas: 45 minut

Ingredience:

  • 2 velké kusy plantainu
  • 1/2 ČL soli
  • 2 PL preferovaného tuku (olivový, kokosový atd.)
  • cca 50 ml vody nebo vývaru
  • 1 stroužek česneku – prolisovat

 

Postup:

Předehřej si troubu na 180 stupňů. Plantainy zbav obalu, očisti a nakrájej je na špalíčky. Pokud nevíš jak na to, tak mrkni třeba na toto video. Špalíčky rozmixuj ve vysokorychlostním mixéru a poté přidej ostatní ingredience. Vody/vývaru dej jen tolik, abys dosáhl požadované konzistence. Měla by ti vzniknout hladká konzistence.

Směs vylej do kulaté formy, uhlaď a dej péct cca na 30-45 minut podle tloušťky chleba. Chléb nechám vychladnout cca 10 minut a poté si ho nakrájím – uložím do lednice nebo mrazáku. Případně čerstvý podávám třeba k masu.

Zdraví a výživa je mou vášní už mnoho let, ale až vlastní zkušenost s dvěmi autoimunitními onemocněními mě přivedla na cestu autoimunitního paleo protokolu, který mě dostal do remise. Společně semnou se ponoříte do světa skvělých vůní a jedinečných chutí na své ozdravné cestě. Ukazuji, že i s jistým omezením si můžete vytvořit lákavá jídla, která vás nasytí a uspokojí všechny vaše chuťové buňky. Více si o mém příběhu můžete přečíst tady

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů