Sezóna jahod je v plném proudu a i když nejsem doma, přicházím k tobě s jednoduchým receptem na jahodou omáčku, která se hodí na AIP palačinky, vafle, ale třeba i do dresinku na salát.
Že je dobré sbírat ovoce v době jejich sezónnosti ti tady asi nemusím psát. Já dělám vždy zásoby do mrazáku a pak je postupně vyndávám na podzim nebo v zimě a ovoce má pořád lepší chuť než to kupované.
Navíc jahody jsou mezi nejčastějším ovocem, ve kterém jsou zjištěny různé pesticidy, chemická aditiva atd. Proto je v obchodě prakticky nekupuji a raději je vyndám z mrazáku a na čerstvé počkám z mé zahrádky.
Jahody jsou bohaté na vitamín C (dokonce více než třeba citrón) a vitamíny skupiny B. Mají cenné minerální látky – draslík, vápník, fosfor a železo. Jadérka jahod obsahují omega 3 mastné kyseliny.
Obsahují značné množství kyseliny listové, jejíž příjem je důležitý nejenom v těhotenství.
Pozor, pokud bys snědl větší množství jahod, může se v důsledku toho objevit vyrážka. Nemusí se ihned jednat o alergickou reakci, ale může k tomu dojít kvůli rychlému uvolnění histaminu. Jahody totiž obsahují látky, které ovlivňují jeho uvolňování.
Nevýhodou jahod je jejich krátká trvanlivost, a tak ti doporučuji je sníst ihned po natrhání nebo je uložit do mrazáku na později.
Množství: 2 skleničky
Čas: 10 minut
Ingredience:
Postup:
1 hrneček jahod nakrájíš na kousky, druhý rozmačkáš. Oba smíchej v kastrůlku dohromady, přidej trochu vody a a na mírném plameni zahřej a povař.Až budou kousky jahod měkčí, přidej 1-2 ČL tapiokového škrobu. Někdy to ani není potřeba.