Domácí prášek do pečiva

A proč si vlastně doma připravit domácí prášek do pečiva, když ho koupím na každém rohu a v každé sámošce? Kypřicí prášek je na AIP stravování jak v eliminaci tak mimo ní vyloučen a je jasné proč.

Pokud se dobře podíváš na jeho obal, zjistíš, že se skládá z hydrogenuhličitanu sodného (neboli jedlé sody), dihydrogendifosforečnanu sodného (E450) a plnidla (většinou kukuřičného škrobu).

Nedůležitější složkou je jedlá soda, která vytváří bublinky (uvolněním oxidu uhličitého) a těsto je díky ní krásně nadýchané. K rozkladu sody je potřeba změna teploty nebo kyselé prostředí. To zajistí další složka a tou je dihydrogenfosforečnan sodný. Malé množství tělu neuškodí, ale difosforečnany se nachází i v jiných potravinách (uzeninách, pekařských výrobcích atd.) a ve větším množství způsobují zvýšené vylučování vápníku z těla. Což je nebezpečné zejména u dětí, které vápník potřebují na stavbu zubů a kostí. Tak proč tedy jíst tyto složky zbytečně, když si můžeš udělat domácí bez nich.

A co tedy s tím? Udělej si jednoduše domácí kypřicí prášek pouze ze dvou složek, které ti zajistí nadýchané a zdravé těsto. Jedinou nevýhodou tohoto domácího kypřicího prášku je, že se těsto musí dát ihned péct než vyprchají všechny bublinky, které vznikají okamžitě při kontaktu s ostatními surovinami. Proto doporučuji nejdříve domácí kypřicí prášek přimíchat k suchým ingrediencím a až poté přidat mokré.

Množství: 6 polévkových lžic
Čas: 1 minuta

Ingredience:

  • 4 PL vinného kamene
  • 2 PL jedlé sody

Postup

Obě ingredience pečlivě promíchej a uschovej mimo tekutiny. Nedoporučuji dělat větší množství dopředu.

TIP Gaby:

  • V některých receptech ti postačí smíchání pouze sody s kyselým prostředím (citoronová šťáva, jablečný ocet atd.)
  • Někde třeba jen bublinkatá minerálka (musí se vždy odzkoušet)

 

 

Zdraví a výživa je mou vášní už mnoho let, ale až vlastní zkušenost s dvěmi autoimunitními onemocněními mě přivedla na cestu autoimunitního paleo protokolu, který mě dostal do remise. Společně semnou se ponoříte do světa skvělých vůní a jedinečných chutí na své ozdravné cestě. Ukazuji, že i s jistým omezením si můžete vytvořit lákavá jídla, která vás nasytí a uspokojí všechny vaše chuťové buňky. Více si o mém příběhu můžete přečíst tady

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů