A proč si vlastně doma připravit domácí prášek do pečiva, když ho koupím na každém rohu a v každé sámošce? Kypřicí prášek je na AIP stravování jak v eliminaci tak mimo ní vyloučen a je jasné proč.
Pokud se dobře podíváš na jeho obal, zjistíš, že se skládá z hydrogenuhličitanu sodného (neboli jedlé sody), dihydrogendifosforečnanu sodného (E450) a plnidla (většinou kukuřičného škrobu).
Nedůležitější složkou je jedlá soda, která vytváří bublinky (uvolněním oxidu uhličitého) a těsto je díky ní krásně nadýchané. K rozkladu sody je potřeba změna teploty nebo kyselé prostředí. To zajistí další složka a tou je dihydrogenfosforečnan sodný. Malé množství tělu neuškodí, ale difosforečnany se nachází i v jiných potravinách (uzeninách, pekařských výrobcích atd.) a ve větším množství způsobují zvýšené vylučování vápníku z těla. Což je nebezpečné zejména u dětí, které vápník potřebují na stavbu zubů a kostí. Tak proč tedy jíst tyto složky zbytečně, když si můžeš udělat domácí bez nich.
A co tedy s tím? Udělej si jednoduše domácí kypřicí prášek pouze ze dvou složek, které ti zajistí nadýchané a zdravé těsto. Jedinou nevýhodou tohoto domácího kypřicího prášku je, že se těsto musí dát ihned péct než vyprchají všechny bublinky, které vznikají okamžitě při kontaktu s ostatními surovinami. Proto doporučuji nejdříve domácí kypřicí prášek přimíchat k suchým ingrediencím a až poté přidat mokré.
Množství: 6 polévkových lžic
Čas: 1 minuta
Ingredience:
Postup
Obě ingredience pečlivě promíchej a uschovej mimo tekutiny. Nedoporučuji dělat větší množství dopředu.
TIP Gaby: