Základy AIP a jednotlivé fáze v AIP stravování

Jaké jsou jednotlivé pilíře AIPu, jsme se podívali v prvním článku. Teď si podrobněji rozebereme pilíř stravy. Pro mnoho z vás jeden z nejzásadnějších pilířů, kde se tvá komfortní zóna posune hodně daleko 😀 A proto jsem založila tento blog plný receptů, abych ti na této cestě pomohla.

 

Eliminace

V této fázi vyloučíme všechny problematické potraviny nevhodné v AIP, ale zaměříme se i na ostatní pilíře. Eliminační fáze by měla trvat od 30 do 90 dní. Eliminační fáze končí momentem, kdy u tebe dojde k výraznému zlepšení zdravotního stavu. A jaké potraviny se tedy v AIP nesmí? Rozdělme si je na ty, které bychom měli trvale vyřadit a na ty, které můžeme po eliminaci zkusit zařadit zpět.

Trvale vyřadit:

  • Zpracované potraviny
  • Emulgátory a zahušťovadla
  • Rafinované cukry
  • Rafinované oleje
  • Obiloviny (některé lze poté zařadit)
  • Luštěniny (některé lze poté zařadit)
  • Umělá sladidla

Po eliminaci možno zařadit:

  • Vejce
  • Ořechy
  • Semena
  • Lilkovitá zelenina (paprika, rajče, brambory, lilek atd.)
  • Čerstvé luštěniny (fazolky, hrášek)
  • Alkohol
  • Koření na bázi ovoce a semen
  • Mléko

Znovuzařazení

Na tuhle část fáze se ze začátku těší každý, ale nutno říct, že pak může být hodně matoucí. Budeš se učit naslouchat svému tělu a pozorovat symptomy. V eliminační fázi přece nemůžeme být věčně, že? Postupně se budeš učit komunikovat se svým tělem a podle toho přizpůsobovat svůj jídelníček. Něco se ti podaří zařadit a něco třeba ne. Ale to neznamená, že to třeba nepůjde za pár dní/měsíců.

Tato fáze bude potřebovat hodně tvé trpělivosti a nesmí se uspěchat, jinak bude celá eliminace ztracena. A jak to funguje?

  • Vždy vyber pouze jednu jedinou potravinu, kterou si chceš znovuzavést
  • Nejdřív zkus opravdu malé množství třeba ½ čajové lžičky a chvilku (půl hodinku) počkej
  • Pokud nezaznamenáš akutní reakci, zkus sníst obvyklou porci této potraviny
  • Následují 3 dny bez dalšího znovuzavádění, kdy sleduješ symptomy své nemoci

Mohou nastat dvě možnosti:

  • Pokud dojde k reakci, jsi na potravinu netolerantní
  • Počkej až odezní negativní příznaky a můžeš zkusit zavést další potravinu
  • Pokud jsi nezaznamenal žádné reakce, zkus potravinu přidávat do jídla denně v menších porcí cca 1 týden a opravdu si potvrdit, že na danou potravinu reakce není. Né vždy tělo reaguje akutním symptomem, ale netolerance se projeví až při opakované konzumaci po delší dobu. I toto je potřeba odzkoušet.
  • Pokud ani po týdnu nezaznamenáš žádné negativní projevy, máte potravinu zavedenou 😊

 

A s čím začít? Toto je hodně individuální. Někomu shází vždy něco jiného a tak znám případy, že lidé často v znovuzařazování jedou podle svého pocitu, a to je správně. Nicméně Dr. Sarah Ballantyne rozdělila znovuzařazování do 4 bloků a to podle znalosti reakcí lidí a stravitelnosti daných potravin. Zatímco v prvním bloku doporučuje zavést žloutky, ghí nebo třeba zelené fazolky, tak ve 4. bloku bezlepkové obiloviny, lilkovitou zeleninu nebo pseudoobiloviny. Blíže si toto znovuzařazování rozebereme v dalším článku.

Udržení

Poslední fází by mělo být vlastní sestavení individuálního jídelníčku s ohledem na intoleranci k daným potravinám. Spoustu osob přejde např. na paleo stravu a vyhovuje jim to. Já jsem byla na nízkosacharidové stravě, kdy jsem občasně do stravy zařadila ovčí a kozí produkty a takto mi to vyhovovalo nejvíc. K lepku a mléčným výrobkům jsem se nevrátila. Každý to má jiné, ale je potřeba myslet na to, že by se člověk neměl vrátit ke starým zvyklostem a konzumaci nevýživného jídla.

 

To že momentálně netoleruješ nějakou z potravin neznamená, že tomu bude pořád. Zaměř se na ozdravení svého těla a zkus to zase za pár měsíců znovu. Možná zjistíš, že danou potravinu už toleruješ.

Zdraví a výživa je mou vášní už mnoho let, ale až vlastní zkušenost s dvěmi autoimunitními onemocněními mě přivedla na cestu autoimunitního paleo protokolu, který mě dostal do remise. Společně semnou se ponoříte do světa skvělých vůní a jedinečných chutí na své ozdravné cestě. Ukazuji, že i s jistým omezením si můžete vytvořit lákavá jídla, která vás nasytí a uspokojí všechny vaše chuťové buňky. Více si o mém příběhu můžete přečíst tady

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů